Pirtin tarina juontaa juurensa vuodesta 1922. Suomi oli tuolloin itsenäisenä valtiona vasta 5-vuotias. Maahan oli muodostunut suuri määrä itsenäisiä pientiloja torppariuudistuksen ja ns. Lex Kallio-lain myötä. Pientilallisten ammatilliseksi neuvontatueksi perustettiin Hannes Gebhardin johdolla Pienviljelijäin Keskusliitto syksyllä 1922. Sitä ennen oli jo käynnistetty tiedotuskampanja paikallisten pienviljelijäyhdistysten perustamiseksi. Tähän tartuttiin myös Järventaustan kylällä. Innostus oli niin suuri, että syksyllä 1922 yhdistyksiä tuli perustetuksi peräti kaksi (rinnakkaiseloa kesti nelisen vuotta ennen sulautumista yhdeksi yhdistykseksi). Kaksi vuotta perustamisesta eli v. 1924 tehtiin päätös Juuso Salon johtamassa yhdistyksessä oman toimitalon rakentamisesta pääosin talkoovoimin.
Touhu alkoi tukkitalkoilla 1924 joulun välipäivinä. Keskusliitolta tilattiin pienviljelijäin talon mallipiirustukset. Varojen hankkimiseksi päätettiin pitää suuret arpajaiset kahden vuoden kuluessa.
Alkuvuodesta 1927 oltiin niin pitkällä, että rakentaminen voitiin aloittaa. Sitä ennen oli piirustuksia muutettu siten, että juhlasalia pidennettiin kahdella metrillä. Työtä johtamaan nimettiin 3-henkinen rakennustoimikunta. Pirtillä oli alusta pitäen paljon käyttöä (kokouksia, kesäjuhlia, tansseja jne.) Muutkin tahot kuin oma yhdistys vuokrasivat tiloja. 1980-luvun alussa perustetusta Järventaustan kyläyhdistyksestä tuli Pirtin ahkera käyttäjä.
Vuosikymmenten myötä rakennusta ehostettiin ja korjailtiin tarpeen mukaan, pääosin talkoovoimin. Vuosikymmenet kuluttivat kuitenkin rakenteita ja talon kunto heikkeni. Vuoden 2008 alussa päätettiin pienviljelijäyhdistyksen kokouksessa aloittaa Pirtin pelastamisprojekti. Heti keväällä pidettiin tukkitalkoot ja sahautettiin rakennustarpeet. Kyseessä oli niin suurisuuntainen hanke, että pelkällä talkoohengellä sitä ei olisi voitu toteuttaa. Suomen Kotiseutuliitolta saatiinkin hankkeeseen rahallista tukea. Ehtona oli, että peruskorjaus tehdään alkuperäistä kunnioittaen. Saneerausta valvoi Kotiseutuliiton ohella Lopen kunnan rakennustarkastaja. Peruskorjaus saatiin päätökseen v. 2016. Voimainponnistus kesti siis kahdeksan vuotta ja kirjanpidon mukaan talkootyötunteja kertyi 6679. Mukana olivat niin miehet kuin naiset. Naisten panos oli tärkeä: talkoopäivinä oli tarjolla ruuat ja kahvit, naiset osallistuivat myös suunnitteluun ja sisustamiseen